Sup Tauhu Telur


Sup Tauhu Telur


Assalamualaikum. Selamat pagi 🌹. Jarang-jarang dapat post pagi sebab waktu pagi waktu bizi bagi mak-mak ni. Tapi pagi ni take 5 jap sebab rase letih pulak sebab batuk yang menggatalkan anak tekak ni. Sebulan lepas dah sembuh dah batuk ni tetapi dengan kuasa Allah tak lama lepas tu batuk menterjah kembali ke anak tekak comey ni. Sore pon kembali macam itik kepit balik. Syukur tak demam kalau tak tumbang berselubung dalam toto lagi lah nampak gayanya. Anak-anak pon Alhamdulillah semuanya sudah sembuh. Saki baki batuk selesema tu ada lah sikit lagi. Kalau tak, mau melekat je nak melepek je kat ibu dia ni. Nak basuh pinggan pon hati gundah gelana sebab merengek je minta manja time demam hari tu.


Lama dah terperam resepi sup tauhu telur dalam hp ni. Akhirnya dapat jugak merasa sup tauhu telur yang dok viral dalam fb ni. Sedap dan sememangnya sesuai dengan tekak yang sukar nak menelan nasi. Zara pulak sukakan tauhu telur ni. Senang kerja ibu. Letakkan nasi dalam sup dan terus jadi nasi sup untuk Zara. Memandangkan teringin nak makan Sambal Cili Padi ikan bilis, kentang dengan tempe, kita gandingkan sekali dengan menu sup tauhu telur ni. Kalau lidah tak merasa pedas tak sah! Walaupun tekak rasa membahang merasa kepedasan cili padi berapi-api ni. Berpeluh jap 😷. Cuma satu je, NEXT TIME jangan letak sweat pea dalam sup sebab tak berapa 'masuk' dan kurang sedap 😆.



Resepi diilham dari FB Masak Apa Hari Ni

Bahan-bahan:

- 2 tiub tauhu telur - digoreng dalam minyak panas terlebih dahulu hingga sedikit perang keemasan dibahagian luar tauhu telur.
- 4 ulas bawang putih - dicincang halus (boleh dikurangkan sukatannya jika tidak bukan peminat bawang putih)
- sedikit udang / isi ayam (gantikan dengan 1 keping kek ikan (jenama Mushroom)) - dihiris nipis
- 1 bungkus cendawan shimeiji (gantikan dengan cendawan enoki)
- 1/2 batang lobak merah - dihiris halus
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 biji telur - dipukul sedikit
- sedikit serbuk lada hitam
- sedikit serbuk perasa(optional)
- segenggam hirisan daun sup (tak letak)
- 1 sudu besar tepung jagung / tepung ubi (bancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah)

Cara-cara:

1. Tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga naik bau.

2. Masukkan kek ikan dan goreng hingga sedikit masak.

3. Taburkan sedikit serbuk lada hitam. Kacau lagi.

4. Letakkan sos tiram dan anggaran secawan air. 

5. Kemudian, masukkan pula lobak merah dan cendawan shimeiji. Jika menggunakan enoki, masukkan pada waktu akhir sekali.

6. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Pada waktu ini, bolehlah masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.

7. Tuangkan telur yang sudah dipukul tadi secara lingkaran supaya telur nampak bertali-tali. Biarkan seketika supaya telur masak. 

8. Masukkan tauhu telur yang sudah digoreng bersama cendawan enoki tadi.

9. Akhir sekali taburkan daun sup dan sedia dihidang. Siap.

#suptauhutelur
#tauhutelur

Ulasan

Catatan Popular