Daging Goreng Kunyit
Daging Goreng Kunyit - Beef Turmeric Stir Fried
Assalamualaikum. Selamat tengahari 🌹. Waktu macam ni mesti ramai dok serbu tudung saji. Tak nampak benda lain dah kalau tong dram tu dah mengeluarkan bunyi-bunyian yang menggelisahkan hati dan jiwa 😆. Kali ni misi menghabiskan stok daging dalam peti ais tercapai sudah 🎉. Lauk ringkas, mudah tapi bisa menggugatkan diet dan pertambahan nasi dalam pinggan.
Bagi pendapat saya jika daging diperap semalaman akan lebih sedap sebab rasa garam dan kunyit telah menyerap dengan lebih baik. Tetapi jika perap selama sejam pon dah ok tetapi suka perap semalaman. Lumur serbuk kunyit dan garam pada waktu malam dan esoknya bolehlah terus digoreng. Terpulang nak potong daging kecil-kecilan kemudian baru lumur bahan lumur atau lumur terus daging kemudian baru potong daging kecil-kecil.
Lada benggala dalam menu ni sebenarnya saja ditambah. Selalunya orang letak, hanya lobak merah, bawang holland dan lada merah jika nak rasa pedas. Tetapi sedap juga letak lada benggala. Hidangan sayur dengan protien disekalikan dalam satu menu. Bawang holland adalah wajib sebab ia memaniskan dagingkan dan menaikkan bau daging menjadi lebih sedap. Kalau tak letak nanti rasa kurang umpph.
Resepi dari IG menudapozati
Bahan-bahan:-
- 1 keping daging - diperam dengan serbuk kunyit dan garam. Lagi sedap semalaman. Kemudian dihiris sederhana tebal.
- 1/2 batang carrot - hiris nipis (optional)
- 1/2 biji bawang holland - hiris kasar
- 1/2 biji lada benggala (optional, boleh ganti dengan cili padi atau cili merah)
- 2 ulas bawang putih * tumbuk
- 3 ulas bawang merah * tumbuk
- Sedikit garam
Cara - cara:
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan daging satu per satu dan layurkan daging hingga sedikit garing, kemudian baru terbalikkan daging.
3. Kemudian, bolehlah masukkan carrot, bawang holland dan lada benggala.
4. Masak hingga bawang menjadi sedikit layu dan taburkan sedikit garam atau perasa jika suka. Siap.
#daginggorengkunyit
2. Masukkan daging satu per satu dan layurkan daging hingga sedikit garing, kemudian baru terbalikkan daging.
3. Kemudian, bolehlah masukkan carrot, bawang holland dan lada benggala.
4. Masak hingga bawang menjadi sedikit layu dan taburkan sedikit garam atau perasa jika suka. Siap.
Ulasan
Catat Ulasan