Gulai Masak Lemak Cili Padi Ayam


Gulai Masak Lemak Cili Padi Ayam

Assalamualaikum. Selamat pagi 🌹. Mood sejak akhir-akhir ni up and down je. Letih jugak kalau kene merempit je kalau nak pergi mana-mana. Lain lah kalau naik moto macam moto halley davidson ker, selesa je kalau merempit hari-hari. Moto ni pon ihsan adik bagi pinjam. Syukur sebab kalau tak nak kene beli moto baru lak. Moto lame dah kene curi dalam kawasan rumah lagi. Si pencuri tu siap menyamar jadi en husben lagi pepagi sesubuh gelap gulita lagi. Yang tak bleh blah tu, dia siap angkat tangan dekat pak guard. Guard pon tak syak pape sebab dia angkat tangan dan bentuk badan macam en husben. Padahal kawasan ni cuma ade 3 rumah je yang berpenghuni. Lain semua jadi rumah sang merpati. Lama tak lama jugak kami tinggal di sini nak masuk 5 tahun genap.


Berbalik pada menu kali ni, kita teringin nak makan masak lemak cili padi sebenarnya. Memandangkan dah ada ura-ura nak kene pindah ke rumah baru. Misi mengosongkan peti ais wajib di lakukan. Senanglah sikit nanti nak angkut peti ais dengan barang-barang di tempat beku yang tak musah rosak tu. Sementara menunggu gas peti ais tu reda, nak tak nak amik masa 2 ke 3 jam jugak tu. 

Kalau resepi biasa kita tak pernah menggunakan halia dalam masak lemak. Mungkin kita je yang sedikit jakun ataupun kita terlepas pandang blaja masak lomak cili padi nogori sembilan style 😆. Resepi ni pon kita tertengok di FB Rasapop. Siap video macam mana nak masak lemak cili padi ni. Kita jenis tak makan kulit ayam, jadi memang rupa dia agak seksi sikit ayam tu..hehe

Resepi dari FB Rasapop

Bahan-bahan:

-15 biji cili padi *
- 4cm kunyit hidup *
- 3cm halia *
- 1/2 cawan air *
* kisar semua di dalam blendar hingga lumat
- 1/2 kg ayam - dibersihkan dan ditos
- 3 batang serai - diketuk
- 3 biji kentang - di potong 4
- air secukupnya
- 200 ml santan pekat
- 1 keping asam gelugor
- 1 helai daun kunyit - di potong kecik
- garam dan gula secukup rasa

Cara - cara:

1. Letakkan bahan kisar ke dalam periuk dan panaskan bahan tersebut hingga cili padi betul-betul masak.

2. Masukkan pula ayam bersama-sama 3 batang serai.

3. Jika air terlalu sedikit, masukkan lebih kurang 1/2 cawan. Masukkan 3 biji kentang dan biarkan hingga kentang sedikit empuk.

4. Masukkan santan pekat dan biarkan sebentar. Kacau gulai dan jangan biarkan ia pecah minyak.

5. Letakkan 1 keping asam gelugor dan daun kunyit. Seimbangkan garam dan gula di dalam gulai. Biarkan rasa masam menyerap sebentar dan jika semua rasa sudah sebati. Tutup api, siap.


#masaklemakcilipadi
#gulaimasaklemakayam
#pedasberapi

Ulasan

Catatan Popular