Buchujeon


Buchujeon - Korean Pancake - Lempeng Korea


Assalamualaikum. Selamat petang 🌹. Post di IG pada 17 Nov yang lalu. Bersawang habis dah lah IG ni. Lama sangat tak post apa-apa disebabkan internet dikuarantin selama seminggu, hp pulak tiba-tiba takmo dicharge. Habis segala jenis charger dicuba. 3 hari 2 malam asyik menge'cas' je kejenya. Sudahnya hantar pergi bengkel..selamat hp disitu. 

Pada 14 Nov pula, Penang dilanda banjir besar. Ingatkan kawasan biasa je yang kene banjir. Tengok2, diri sendiri pon terkene dan terkandas di Bayan Baru hingga awal pagi sebab air naik secara mendadak. Bulatan Seberang Jaya dah jadi swimming pool dan dah melimpah air ke jalan raya. Disebabkan itu, masak-memasak memamg serba ringkas je sebab hujan turun tak berhenti dan makan je stok apa yang ada dirumah.

Tetiba teringin pulak makan makanan Korea. Lempeng korea in da house. Patutnya namanya BUCHUJEON sebab guna kucai dan bukannya daun bawang. Kalau guna daun bawang baru nama dia Pajeon. Lantak disitu sebab xleh nak edit pape dah.




Resepi dari myilgi.blogpost.com

Bahan-bahan:
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh baking powder
- 1 biji telur
- 3/4 cawan air
- 1/2 - 1 cawan kucai (potong pendek)
- cili merah dibuang biji (kalau nak pedas gantikan dengan cili padi)
- garam

Cara-cara:

1.Satukan tepung gandum, tepung jagung,baking powder dan garam ke dalam bekas dan gaul sampai sebati.

2.Masukkan telur ke dalam adunan tepung dan pukul sedikit.

3.Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sampai sebati. Kalau cair sangat, tambah tepung gandum.

4.Gaulkan dengan kucai dan cili merah. Kalau ada bahan basah lain seperti udang, silalah letak.

5.Panaskan kuali leper (gunakan api sederhana) dan letak minyak. Dah cukup panas, tuang adunan atas kuali leper dan ratakan ikut ketebalan yang disukai.

6.Terbalikkan pajeon bila dah masak. Jangan sampai kucai hangus untuk bahagian atas. Siap.



#koreanpancake
#buchujeon 
#lempengkorea
#pancake
#koreafood

Ulasan

Catatan Popular