Menu Pertamaku ~ Kuey Teow Daging Halia


Kuey Teow Daging Halia @ Ginger Beef Kuey Teow




Assalamualaikum. Selamat petang walaupun dah malam sebenarnya 🌹.

First entry untuk 2017. Tiba-tiba hati tergerak nak buat blog lepas jenuh fikir pasal macam mana save resepi dan gambar-gambar yang penat lelah ditangkap dan diedit sampai sakit-sakit mata tenung lama-lama hp ni 👀.

Segalanya bermula pasal si hacker di instagram yang tak sudah-sudah nak hack ig yang instafamous. Masa zaman kegilaan menceburkan diri dengan contest, masa tu pon dah terkejut dengan sesi ig kene hack je. Tu belum kira pihak instagram yang tetiba deactived account para-para kaki contest lagi. So, dari kaki contest bertukar pulak ke kaki post gambar makanan yang dimasak dari ceruk dapo sendiri. Ingatkan ig yang post gambar makanan tak kene fenomena kene hack, rupa-rupanya TIDAKK!!. Baru je maghrib tadi seorang instafamous kene hack.

Kita sayang pulak kalau ig kita kene hack walaupun follower sendu je 😆. Jadi, blog ni adalah sebagai backup gambar-gambar makanan dan resepi yang ada di ig tu. Simpan dalam sd kad ni pon lelama penuh jugak. Ok, sekian mukadimah yang panjang lebor sebagai pembukaan post pertama kita untuk tahun ini. Semoga lepas ni kita beristiqomahlah untuk post dengan jayanya dan semoga dapat memberi manfaat pada semua yang membaca blog yang serba sederhana ini.



Hari ni tekak yang xmo makan nasi. Kita tukar makan kuey teow pulak. Memang sedap resepi ni dan wajib try lain kali. Lagi best kalau ada sos cili kicap tapi kemalasan melanda, kita tabur je cili padi ala2 manja. Sekali tergigit, memang 🔥. Kalau untuk anak, xyah letak jadi ok lah menu 2in1. Jimat gas dapo sikit 😆.


 


Resepi dari Seismik Makan.

Bahan-bahan (kuey teow):
- 1 peket kuey teow
- 2 sudu besar kicap masin Life 
- 1 sudu besar minyak bijan Life

Bahan-bahan (kuah ginger beef):
 - 300g daging 
- Tepung jagung
- 1 sudu besar bawang putih (dicincang)
- 8 keping halia (dihiris) 
- 2 sudu besar sos tiram Life 
- 2 sudu besar kicap masin Life 
- 1 cawan stok daging 
- 10 biji cendawan 
- Daun bawang 
1 biji telur

Cara-cara:
1. Gaul hirisan daging dengan 1 sudu besar tepung jagung.

2. Gaul kuey teow dengan kicap masin dan minyak bijan.

3. Goreng kuey teow tanpa minyak selama 5 minit, dan alihkan.

4. Panaskan minyak dan tumis halia dan bawang putih.

5. Masukkan daging dan goreng sehingga garing.

6. Masukkan sos tiram, kicap dan stok daging. Masak sehingga mendidih.

7. Masukkan cendawan dan daun bawang; kacau.

8. Masukkan 1 sudu tepung jagung (dibancuh dengan air); masak sehingga pekat.

9. Masukkan telur dan hanya mula kacau apabila telur sudah masak. Siap.

#gingerbeefkueyteow
#kuewtiowdaginghalia

Ulasan

Catatan Popular