Yangnyeom
Yangnyeom - Ayam Goreng ala Korea
Assalamualaikum. Selamat malam 🌹. Post di IG pada 25 Oct yang lalu. Dinner malam menu ala Korea walaupun mengadap drama melayu. Simple dinner je, ayam goreng, salad dgn cendawan goreng. Sos masam, manis dan pedas membuatkan 1 ketul ayam memang tak cukup untuk seorang.
Ini kali kedua buat ayam goreng ala korea tapi menggunakan resepi berbeza. Resepi ni sangat sedap dan kene dengan tekak ni.
Resepi dari wanista.com.
Bahan-bahan:
- 4 ketul ayam ( kepak dan paha ) - dipotong kecil
- 1 sudu kecil garam
- Secubit lada hitam
- 1/2 sudu kecil halia parut
- 1/2 cawan tepung jagung
- Minyak untuk menggoreng (kira-kira 5 hingga 6 cawan)
Bahan (sos pedas Korea):
- 2 sudu besar bawang parut
- 1 sudu besar bawang putih cincang
- 1 sudu kecil halia parut
- 1 sudu besar kicap - xletak, ganti sos thai
- 4 sudu besar cuka kurma - ganti jus limau nipis 3 sudu besar
- 2 – 3 sudu besar sos pedas (jenama Frank Original) - ganti 2 sudu besar chili flakes
- 4 sudu besar sos cili atau sos tomato (jenama Heinz) pakai yg ada je
- 2 sudu besar sos gochujang - ganti Sichuan spicy sauce (rasa ala2 taucu)
- 2 sudu besar sirap jagung atau madu - ganti brown sugar
- 1 sudu besar gula (atau lebih untuk rasa)
- 1/2 sudu kecil dijon mustard - xletak
- 1 sudu kecil minyak bijan
Bahan hiasan:
- 1/2 sudu kecil biji bijan
Cara-cara:
1. Mula-mula campurkan ayam dengan garam, lada dan halia. Perap selama 20 hingga 30 minit. Ketepikan.
2. Panaskan kuali dengan api yang kecil. Tambah 1 sudu besar minyak masak dan kemudian bawang, bawang putih dan halia.
3. Kacau selama satu minit sehingga wangi. Tambah semua bahan sos yang lain dan kacau rata. Masak hingga pekat kira-kira 4 hingga 5 minit. Matikan api.
4. Buang mana-mana air yang berlebihan dari ayam yang diperap. Gaul ayam dengan tepung jagung hingga sama rata.
5. Tambah minyak ke dalam kuali untuk deep fry. Panaskan minyak. Masukkan ayam ke dalam minyak, satu bahagian pada satu masa. Gorengkan dalam dua kelompok. Masak hingga warna keemasan, kira-kira 5-7 minit, bergantung kepada saiz ayam.
6. (Double fry) Panaskan minyak. Masukkan ayam dan goreng lagi selama 2 hingga 3 minit sehingga keemasan. Letakkan di atas penapis untuk tos minyak.
7. Panaskan sos dengan api kecil. Masukkan ayam dan kacau sama rata, pastikan semua disalut dengan sos pedas. Taburkan dengan bijan. Siap.
#yangnyeom
#ayamgorengalakorea
#ayamgoreng
#koreanfood
Ulasan
Catat Ulasan