Cucur Jagung Rangup


Cucur Jagung - Corn Fritters
Assalamualaikum. Selamat petang 🌹. Kalau time cuaca hujan renyai-renyai dan tv pun tak boleh nak tengok sebab paham-paham je lah asterok macam mana. Perut pun asyik nak karaoke je pulak time ni. Lepas tu, teringat jagung frozen banyak lagi dalam peti. Nak buat bubur, nanti kita je yang makan. Baik lah buat cucur atau jemput-jemput bak kata omak den kek kampung nun.




Rangup, wangi daun kucai serta meletop-letop jagung di dalam mulut bila memakannya. Cicah pula dengan Sos Cili Thai memang terangkat habis. Mungkin bagi orang lain, biasa je kalau bab cucur ni. Tapi target kita, kita nak try buat segala jenis cucur yang ada dekat m'sia ni. Tu pun kalau jumpe resepinye lah, kalau tidak stakat mana yang ada, stakat tu lah kita akan cuba.




Bahan-bahan:

- 2 cawan tepung gandum 

- 3 biji bawang merah - dihiris nipis
- 1 cawan isi jagung
- segenggam daun kucai dipotong pendek
- garam
- 1 biji telur
- 2 sudu besar air panas / minyak panas
- air secukupnya

Cara-cara:

1. Masukkan tepung gandum, daun kucai, jagung dan garam ke dalam mangkuk.

2. Gaul sebati dan masukkan air dan sebiji telur. Adunan tak terlalu cair, tak terlalu pekat.

3. Kacau adunan sehingga rata. Masukkan sedikit air panas dan kacau adunan(selain air panas boleh juga menggunakan minyak panas).


4. Panaskan minyak dan goreng cucur sehingga garing. Siap.



#cucurjagung



Ulasan

Catatan Popular