Roti Telur Berlauk


Roti Telur Berlauk


Assalamualaikum. Selamat petang 🌹. Entri lewat lagi sambil melayan Aqila dan Ryan dalam cite Lafazkan Khalimah Cintamu. Bersemut habis 😆. Suweet sangat watak dan jalan cite drama ni. Masa kita buat menu ni, perut tengah bergendang pada tengah malam. Tulah, diet nasi sangat lah katakan. Nak tido pun tak dapat sebab lapo yang amat. Nasib baik ada roti sandwish lagi. Selamat...




Selalu kalau buat roti telur, kita celur je dalam telur dan terus goreng kan? Ha..kali ni lain sikit caranya. Memang sedap tapi kene terajin sikit sebab nak kene goreng intinya terlebih dahulu. Kemudian telur yang dipukul baru boleh disiram ke dalam roti berlubang tadi. Ada cheese lagi tau dalam roti ni. Sesuai sangat bagi orang yang nak berdiet dan dihidangkan pada anak kecil.




Resepi dari FB ChefJapan

Bahan-bahan:

- 4 keping roti sandwish
- 1/2 labu bawang holland - didadu
- 1/2 lada benggala hijau - didadu
- 1/2 batang lobak merah - didadu
- sedikit ikan talapia salai (optional - boleh digantikan dengan isi ayam @ sosej)
- 2 biji telur
- serbuk perasa 
- sedikit garam
- sedikit serbuk lada putih

Cara-cara:

1. Pukul telur dan taburkan serbuk perasa, garam dan serbuk lada putih. Ketepikan.

2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Tumis lada benggala, bawang holland dan lobak merah. Biarkan hingga naik bau. 

3. Masukkan ikan talapia salai dan kacau rata. 
Ketepikan.

4. Potong roti dibahagian tengah (bentuk segiempat). 

5. Letakkan rangka luar roti di dalam kuali. Masukkan inti dan ratakan inti dalam roti.

6. Buka api perlahan dan tuangkan telur di dalam roti berlauk tadi. Taburkan cheese parut @ cheese keping di atas telur.

7. Tutup cheese dengan lebihan roti tadi. Biarkan sekejap sehingga telur masak. Kemudian, terbalikkan roti supaya roti menjadi garing pada bahagian bawahnya. Ulang langkah 5-7 hingga semua roti habis. Siap.


#rotiberlauk
#rotitelur

Ulasan

Catatan Popular