Mee Hoon Goreng Hailam


Mee Hoon Goreng Hailam


Assalamualaikum. Selamat pagi 🌹. Lagi 10 minit je lagi nak pukul 12 tengahari 😅. Lama dah memendam resepi ni. Masa orang tu buat live cooking takmo salin resepi 😆. Bila teringat-ingat baru sibuk scroll IG dengan FB. Sudahnya kita campur je 2 resepi jadi versi kita sendiri. Sedap baq hang. Selama ni tak tahu rahsia nak bagi sedap mee hoon adalah ikan bilis dan udang kering yang diblend mesra. Garam pun tak payah pakai banyak sebab 2 bahan ni dah ada rasa masin.



First time rasa mee hoon masak jenis ni. Tak pedas tapi penuh dengan flavour. Wangi dari udang kering dan ikan bilis memang membangkitkan selera. Husben siap ulang sampai licin 1 kuali. Senyap-senyap dia tapau pergi kerja. Tau-tau ada tipuwer dalam sinki 😆. Lagi best, bila habis mee hoon goreng hailam ni, husben siap request mee hoon goreng hailam lagi esoknya. Dia kata sedap sangat dan Zara pun boleh join makan sekali. Kalau mak paknya nak makan, buatkan je cili potong. Bereh boh 👍.




Resepi diilham dari Yatie Kitchen dan Masak Apa Hari Ni

Bahan-bahan:

- 1 bungkus mee hoon kering (jenama jasmine) - direndam dalam air hingga lembut
- 2 biji telur - digoreng untuk dijadikan telur scramble, ketepikan

- 4 ulas bawang kecil *
- 3 ulas bawang putih *
- 1/2 labu bawang besar *
* kisar hingga menjadi pes

- 1 sudu besar ikan bilis - dibasuh *
- 1 sudu besar udang kering - dibasuh *
* kisar hingga menjadi pes

- sedikit air
- 1 keping dada ayam - dipotong dadu
- 1 keping fishcake - hiris nipis
- 1/2 batang lobak merah - hiris memanjang
- sedikit sawi
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 1/2 sudu besar serbuk lada putih
- 1 sudu besar sos tiram
- 1/2 kiub ayam
- 1 sudu besar cuka makan

Cara-cara:

1. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak. Tumis pes bawang tadi hingga sedikit garing. 

2. Kemudian, masukkan pes ikan bilis udang kering pula. Kacau hingga semuanya rata. Masak hingga sedikit garing dan tambah sedikit air.

3. Masukkan ayam dan fishcake. Masak hingga ayam betul-betul masak. Letak sedikit air jika kering. 

4. Letak sos tiram, taburkan serbuk lada hitam dan putih. Kacau lagi. Masukkan kiub ayam bersama dengan cuka. Kacau rata.

5. Apabila semua sudah sebati, masukkan lobak merah dan batang sawi.

6. Masukkan mee hoon tadi dan kacau semuanya sebati. Jangan hancurkan mee hoon, nanti tak cantik. Tak perlu tambah air dan kacau hingga mee hoon masak. Letak daun sawi dan rasakan garamnya. Jika kurang garam, tambah sedikit. 

7. Jika nak pedas, bolehlah masukkan hirisan cili merah dan kacau semuanya mesra. Siap. Boleh hidangkan bersama cili potong atau cili kicap.





#meehoongorenghailam
#mihungoreng

Ulasan

Catatan Popular