Bingka Bakar Pandan


Bingka Bakar Pandan


Assalamualaikum. Salam Asar 🌹. Resepi yang dah lama save tapi baru dapat merasa makan. Sedap, lembut dan berlemak. Hari ni alkisahnya me'redeem' segala resepi yang dah terperam dalam hp ni berkurun abadnya. Terlintas di kepala nak makan bingka pulak tapi tak pernah seumor hidup kita nak buat bingka apatah lagi bingka pandan. 




Kalau beli dekat kampung, dia punya bingka ada rasa rempah ratus dan pakai acuan bunga 8 tu. Memandangkan kita takde acuan macam tu, pakai acuan kek jelah. Janji sodap. Ternyata memang sodap lepas proses pembakaran yang agak lama tu.




Mula2 pakai acuan bahulu cermai tu tapi rasa dia kurang kick pulak. Tapi bila dah potong acuan besar tu rasa dia beza sangat-sangat dan memang lagi sedap. Acuan kek tu bingkanya jadi lebih lembut, tak terlalu manis dan tak muak. Cuma lain kali nak tambah santan lagi sebab hari tu guna santan 3/4 cawan je yang lebih tu memandai tambah susu cair 😆. 




Resepi dari Seismik Makan

Bahan-bahan:

- 1 cawan air - 4 helai daun pandan (tambah jadi 10helai daun pandan)
- 1 cawan susu cair ( pakai 1 tin susu cair )
- 1 cawan santan ( pakai 3/4 cawan)
- 3 biji telur 
- 1 cawan tepung gandum 
- 3/4 cawan gula 
- 1 sudu kecil esen vanilla 
- 1 sudu kecil pewarna hijau + tambah 2 sudu besar minyak sapi cair 
* 1 tin susu cair + 3/4 cawan santan + air = 3 cawan adunan cecair

Cara-cara: 

1. Blend air dan daun pandan. 

2. Tapis dan tuang semula ke dalam blender. 

3. Masukkan susu cair, santan, telur, tepung gandum, dan gula. Blend hingga sebati. 

4. Masukkan esen vanilla dan pewarna hijau. Blend semua tersebut. 

5. Tuang ke dalam bekas yang disapu mentega ( minyak sapi ). 

6. Taburkan bijan. 

7. Bakar selama 1 jam pada suhu 180°C. 

8. Bakar lagi 10 minit (bahagian atas saja). Siap.


#bingkabakarpandan 
#pandanlover 
#bingka 
#kuih

Ulasan

Catatan Popular